Voorkom eventuele klachten met diesel tijdens de koude periode

De koude periode komt er weer aan en om te voorkomen dat er onnodige productproblemen ontstaan informeren wij u graag over de acties die u kunt nemen.

Door lage buitentemperaturen kunnen er tijdens een koude periode problemen ontstaan met verstopte brandstoffilters. Bij lagere temperaturen is dit een bekend verschijnsel maar veroorzaakt het toch iedere keer de nodige klachten en onbegrip. Meer bekendheid over de producteigenschappen en het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen, kunnen deze klachten voor een groot deel voorkomen. De problemen ontstaan vaak door een combinatie van factoren zoals kou (warmte), vocht en/of condens, soort filters en eigenschappen van het product. 

Diesel heeft de eigenschap om bij lage temperaturen te kristalliseren (bevriezen). Omdat diesel een mengsel is van diverse stoffen, bevriest het niet op één bepaalde temperatuur, maar begint eerst te vlokken (Cloud Point). Naar mate de diesel verder afkoelt ontstaan meer vlokken en bevriest het ten laatste (CFPP). Het brandstoffilter raakt verzadigd en verstopt. De kans is nog groter als er ook nog eens een absorptie filter gebruikt wordt.

In onderstaand overzicht worden de diesel productspecificaties getoond die vanaf de terminals worden gegarandeerd. 

PeriodeDataCloudCFPP
Zomer15 April- 30 September4-5
Intermediate1 Oktober – 15 November/1 Maart – 14 april 0-11
Winter16 November – 28 Februari-5-20

Door de veranderde bio-wetgeving zal de bijmengverplichting ook in 2019 weer verder stijgen. Dat heeft tot gevolg dat er ook in de wintermaanden consequent een aanzienlijk percentage FAME aan de diesel moet worden toegevoegd om aan de jaarlijkse verplichting te kunnen voldoen. Een juiste waterhuishouding is daardoor nog belangrijker geworden. De risico’s t.a.v. de reinigende werking en het voorkomen van water op tankbodems zijn onveranderd en het gebruik van de juiste filters in het traject van opslag tot aan de eindverbruiker ook.
Waar moet u zeker aan denken:

  • Overtuig uzelf dat uitsluitend winterdiesel wordt gebruikt
  • Wees extra alert op water en vervuiling in alle tanks
  • Verhoog de frequentie van filterreiniging
  • Gebruik de juiste filters (geen Hydrosorb)

Waar kunt u verder op letten:

  • Hebben alle klanten klachten of gaat het om een enkele klant
  • Check het soort filter dat wordt gebruikt; Grotere kans op condensvorming in de motor door het gebruik van common rail motoren
  • Check het soort motor dat wordt gebruikt; Staat de tank op een beschutte plaats en bijvoorbeeld niet bij een wasgelegenheid (vocht)
  • Controleer op vocht en/of vuil

Mochten er toch nog problemen ontstaan dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen uw product laten onderzoeken indien gewenst. Wij verzoeken u dan om een klachtomschrijving inclusief alle overige gegevens (laaddatum, laadterminal, product, klachtadres, etc.) te e-mailen naar info@schoutenolie.nl

Wij hopen dat met de bovenstaande tips en voorzorgsmaatregelen de klachten bij u en uw klanten tot een minimum beperkt kunnen blijven. Mochten er naar aanleiding van deze informatie nog vragen zijn, dan kunt u zoals gebruikelijk contact opnemen met uw contactpersoon of via onze binnendienst collega’s op 0172-423200.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.