Brandstofproblemen tijdens een koude periode

Koud

Door lage buitentemperaturen kunnen er tijdens een koude periode problemen ontstaan met verstopte brandstoffilters. Bij lagere temperaturen is dit een bekend verschijnsel, maar veroorzaakt toch wat paniek reacties.

Meer bekendheid over de producteigenschappen en het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen, kan deze paniek deels voorkomen. De problemen ontstaan vaak door een combinatie van factoren kou (warmte), vocht en/of condens, soort filters, eigenschappen van het product.

Diesel heeft de eigenschap om bij lage temperaturen te kristalliseren (bevriezen). Omdat diesel een mengsel is van diverse stoffen, bevriest het niet op één bepaalde temperatuur, maar begint het eerst te vlokken (Cloud Point). Naarmate de diesel verder afkoelt ontstaan meer vlokken en bevriest het ten laatste (CFPP). Het brandstoffilter raakt verzadigd en verstopt.

Periode

Datums

Cloud

CFPP

Zomer

15 April – 30 September

4

-5

Intermediate

1 Oktober – 15 November /

1 Maart – 14 April

0

-11

Winter

16 November – 28 Februari

-5

-20

Vlokvorming ontstaat vanaf -5°C.

Door de veranderde bio wetgeving is de FAME bijmenging in diesel vanaf 2018 weer verhoogd. Dat heeft tot gevolg dat er ook in de wintermaanden FAME aan de diesel moet worden toegevoegd om aan de jaarlijkse verplichting te kunnen voldoen (voorgaande jaren was het mogelijk om in de wintermaanden substantieel minder toe te voegen).

Waterhuishouding is daardoor nog belangrijker geworden. De risico’s t.a.v. de reinigende werking en het voorkomen van water op tankbodems zijn onveranderd en het gebruik van de juiste filters in het traject van de opslag naar de eindverbruiker ook.

Waar moet u zeker aan denken:

  • Overtuig uzelf dat uitsluitend winterdiesel wordt gebruikt.
  • Wees extra alert op water en vervuiling in tanks.
  • Verhoog de frequentie van filterreiniging.
  • Gebruik de juiste filters (geen Hydrosorb).
  • Grotere kans op condensvorming in de motor door het gebruik van common rail motoren.
  • Staat de tank op een beschutte plaats en bijvoorbeeld niet bij een wasgelegenheid (vocht).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *